Da li je moguće izgubiti na težini dok spavamo? San i dijeta?

Ako pretražujete na internetu za motivacijske citate o dijetama, verovatno ćete naići na popularnu izreku: „Trbušnjaci se prave u kuhinji“.

Dok je dijeta važnija za vaše zdravlje nego vežbanje, postoji još jedno mjesto gde mnogi ljudi ne zanemaruju ono što je od vitalnog značaja za vaše trbušnjake i za sve aspekte vašeg zdravlja: ​​vaš krevet.

Bez barem sedam sati dobrog, kvalitetnog spavanja svake noći, vaša režima ishrane i vežbanja neće biti tako efikasna, a vaše tijelo i um će patiti zbog toga.

Nijedna količina volje na svetu neće vam pomoći da prevazišete želje za hranom ako nemate dovoljno spavanja. Žudnje koje dolaze sa lišavanjem spavanja su hemijske i hormonske, a ne samo efekti navike.

 

Hormoni sitosti i gladi

Ne dobivajući dovoljno sna, proizvodi više grelin, što je poznato i kao Hormon gladi.

U suštini, grelin vas čini gladnim i čini vam da sagorevate kalorije na nižu stopu, što utiče na vaš metabolizam.

Spavanje  takođe smanjuje proizvodnju leptina, hormona napravljenog u masnim ćelijama koje vam pomaže da se osjećate potpun. Što je manje leptina, vi ste gladniji. Ako u vašem sistemu imate premalo leptina, aktiviraju se nagradni centri mozga, što vas podstakne da jedete više.

Dakle, sada, uprkos vašim najboljim namerama, imate dva hormona koji rade protiv vas, a sve zato što niste dovoljno zaspali.

Lišavanje sna utiče na frontalni režanj mozga, koji je zadužen za kompleksno donošenje odluka. Zato niko ne donosi dobre odluke kada su iscrpljeni; zapravo, istraživanje pokazuje da vožnja pospanim može biti opasna kao i pijana vožnja.

Takođe je mnogo teže podsećati na to da pokušavate da se držite dalje od određene hrane.

Kada ste umorni, verovatno ćete jesti veće količine svih vrsta hrane. Ovo možda nije tako loše ako jedete brokolije i bruselice, ali zapamtite, iscrpljenost već čini da jedete stvari na koje pokušavate da se držite dalje. A sad ćeš jesti više od toga.

Spavajte najmanje sedam sati dnevno

Istina je da količina potrebnog sna može biti drugačija od vašeg najboljeg prijatelja ili vašeg šefa ili vašeg partnera. Nekim odraslima je potrebno samo šest sati, dok je za druge odrasle potrebno devet sati.

Međutim, obično je dobro držati barem sedam sati spavanja svake noći, tako da odlučite najbolje da jedete, da jedete manje i pustite da vaše tijelo proizvodi hormone koji su vam potrebni tokom odmora.

Ne možete napraviti deficit spavanja

Setite se da sedam sati spavanja svake noći nije isto što i 49 sati spavanja svake nedelje. Kada izgubite spavanje tokom nedelje, to se zove dug spavanja.

Ne možete vratiti dug spavanja. Ne možete dobiti četiri sata sna od ponedeljka do petka, i mislite da možete da dobijete 12-15 sati spavanja dnevno tokom vikenda kako biste se nadoknadili. Vaše telo treba regenerisati svake noći, zahtevajući tipično sedam sati.

Za uspeh i gubitak telesne težine, potrudite se da sebi obezbedite doboljno sna.

Ukratko, dovoljno spavajte svaku noć (obično najmanje sedam sati), tako da vaša ishrana ima šansu da bude uspešna. Dobijanje dobrog, kvalitetnog sna povećava metabolizam, smanjuje glad i pomaže vam da bolje odlučite o ishrani.