Dušek i mitovi koji se povezuju sa njim

Kada kupujemo dušek neophodno je da se prethodno informišemo o ovoj vrsti robe što najčešće nije lako jer je ne poznajemo dovoljno, ne znamo na šta treba da obratimo pažnju i ne znamo šta je od onoga što smo čuli istina, a šta je samo mit: Da li je tvrda podloga dobra za leđa? Koji je životni vek jednog dušeka?

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da malo više naučite o dušecima i da izaberete dušek bez straha od toga da ćete pogrešiti.

Pre započinjanja potrage za novim dušekom, evo nekoliko mitova koji se vezaju za njih.

Razotkriveni mitovi o dušecima

1.      Najbolji dušek za moja leđa je tvrd dušek

Ne postoji nista loše vezano za tvrđe dušeke i mnogi ljudi prilikom kupovine traže isključivo ovakve modele. Prava istina je: najbolji dušek za vas je onaj koji vama najviše odgovora.  Ono što je najbitnije jeste kako vam se dusek cini u poziciji u kojoj najcesce spavate – dobar dusek će vam biti udoban i istovremeno obezbediti pravilnu podršku vašim ramenima, kukovima i leđima.

2.      Viša cena obezbeđuje veći kvalitet

Ne mora da znači. Kao i kod većine drugih proizvoda, ukoliko ne možemo da priuštimo najnoviji i najskuplji model uvek postoje odlične alternative za različite cene. Prilikom kupovine važno je da obratite pažnju na materijale od kojih su dušeci napravljeni: kvalitetna pena, latex pena, memorijska pena i žicana jezgra.

3.      Da bih sprečio razvoj grinja u mom dušeku neophodno je da perem posteljinu redovno

Samo se nadajte. Da biste efiaksno eliminisali grinje neophodno je da koristite navlaku za dušek koja sprečava ulazak mrtvih ćelija kože u dušek i razvoj grinja. Ono što vam može pomoći u borbi protiv grinja jeste redovno usisavanje vašeg dušeka.

4.      Moj dušek će trajati zauvek

Naravno da neće! Bili biste iznenađeni koliko se dušek tokom vrema puni mrtvim ćelijama kože i vlagom. Takođe biste trebali da uzmete u obzir činjenicu da se i vaše telo menja tokom vremena. Mi vam predlazemo da uzimajući u obzir ove činjenice, menjate svoj dušek na svakih 3-5 godina.

5.      Veći broj opruga – bolji kvalitet dušeka

Netačno. Iako su žičane opruge važna komponenta dušeka, one ipak ne predstavljaju odlučujuci faktor u kupovini dušeka. Komfornost, trajnost i podrška leđima koju pružaju ostali materijali od kojih je dušek sačinjen takođe moraju da se uzmu u obrzir.

6.      Dušek je dobar sve dok ulegnuća nisu vidljiva

Netačno. Ulegnuće predstavlja siguran znak da je vas dušek dotrajao i da je spreman za zamenu novim, ali istraživanja pokazuju da dušek svakako treba da se menja na svakih tri do pet godina iz higijenskih razloga i kako bi se obezbedio optimalan nivo podrške telu i udobnosti.